Hi There!

Over Mij

Welcome to my personal Travel and Lifestyle website!

My name is Arjana a 24 year old Creative Online Media Enthusiast and Traveller at heart.
I create, share and engage in an online world that is ever expanding whilst travelling.

Here you can read more about me

Olifanten verzorgen bij Patara Elephant Farm

Thailand staat bekend om zijn olifanten, maar helaas ook om de mishandelingen die de dieren ondergaan voor het toerisme. In dit artikel leg ik uit wat Patara Elephant farm nou precies is, wat ze doen en wat mijn ervaring was voorgaande en gedurende mijn bezoek.

Een diervriendelijke boerderij

Patara Elephant Farm staat bekend om de rehabilitatie van olifanten. Ze hebben een speciaal progamma georganiseerd genaamd “Elephant owner for a day” oftewel olifant verzorger zijn voor een dag.

Het doel van het progamma is om te ervaren hoe het is om je eigen olifant te verzorgen. Hierbij wordt je geinformeerd over de olifanten, wat het doel is van de progamma en wat je moet doen om een olifant te verzorgen. Uiteindelijk voer je de opgedane informatie ook uit en mag je de olifant bijvoorbeeld baden en op een diervriendelijke manier op zijn nek rijden in de jungle.

Waarom Patara Elephant Farm?

Ik heb na heel lang zoeken de keus gezet op Patara Elephant farm, omdat ik zocht naar een uitgebreid progamma om met olifanten te mogen zijn op een diervriendelijke manier, die OOK nog eens niet té duur is.
Na bijna 5 dagen fulltime te hebben gezocht is Patara de overduidelijke winnaar geworden. Dit komt voornamelijk door alle goede recensies op Tripadvisor. Een volle dag van 07:30 t/m 16:00 uur kost 5,800 Baht per persoon.

De prijs kan voor velen nog aan de dure kant liggen, maar het is ook deels een offer voor het welzijn van de dieren. De prijs die je betaald is naar mijn mening het zeker waard. Als je de olifanten eenmaal ervaart en een van de mooiste ervaringen meeneemt naar huis, zal je beseffen waarom.

Een halve dag in plaats van een hele dag

In de eerste instantie had ik gereserveerd voor een volle dag met de olifanten, ik heb het bedrijf dan ook één week voordat wij wilden participeren gemaild en kreeg binnen een dag een reactie dat het vol zat. RESERVEER DUS OP TIJD!

Ze kwamen gelukkig met een alternatief, waarbij je een halve dag met de olifanten mag meemaken. Dit was goedkoper (3,800 Baht per persoon ipv 5,800 Baht) en het bood dezelfde activiteiten en interactie met de olifanten aan. Het grootste verschil lag voornamelijk aan de duur en eindbestemming van het rijden op een olifant, dit werd verplaats met een verkorte rit door de jungle in plaats van een jungle trek naar een waterval.

De duur van de halve dag was van 13:00 t/m 18:00, waarbij je op je verblijfplaats wordt opgehaald en thuisgebracht, drinkwater krijgt, snacks bestaande uit exotisch fruit zult eten en een DVD met foto’s en video’s meekrijgt.

Ik was bang dat een halve dag niet zou voldoen aan de ervaring, maar ik had het mis. Het was ruim voldoende, ik had nooit het gevoel dat ik tijd te kort schoot met een bepaalde activiteit. Ik heb van elk moment volop kunnen genieten zonder een gehaast gevoel te hebben.

Jij en je olifant

Aankomst

Mijn vriend en ik werden samen met andere bezoekers in ons hotel opgehaald, er is duidelijk gecommuniceerd hoe laat dat zou worden via de mail. Toen wij aankwamen, mochten wij gelijk een familie van olifanten met kleintjes observeren. Dit was erg fijn, want je kon je spullen ook even neerzetten en wennen aan het idee dat je later met zo’n groot beest te maken zal krijgen. De olifanten waren aan het eten en liepen gewoon los, wij konden dus ook op ons gemak staan en gaan waar wij wilden.

Introductie

Vervolgens werden we geleid naar de andere kant van de boerderij, waar alle olifanten zich bevonden. Het was een erg groot gebied vol met natuur en faciliteiten voor de olifanten.

Als eerst kregen wij een korte introductie over “The farm”, de mensen die er werken, wat ze doen en waarom ze het doen, wat het progamma precies zal inhouden en hoe er te werk zal gaan. Er werd daarna een informatieve les gegeven over de olifanten, hoe je ze gezond houdt, hoe je een olifant benaderd en nog veel meer leuke feiten!

Interactie met je olifant

Vervolgens werd iedereen gekoppeld aan zijn eigen olifant, dat van mij heette Mahbutan <3 je kreeg tijd om een persoonlijke interactie uit te voeren met je olifant. Gevolgd met een korte snack-break van exotisch fruit was het tijd om je om te kleden, want we gingen onze olifanten wassen.
Maar voordat we dat mochten doen moesten wij eerst alle vuil van hun rug slaan.

Nadat ze schoon zijn gebaad met borstels, was het tijd voor foto’s! geen zorgen ze nemen tussen alle activiteiten door genoeg foto’s om uit te kiezen.
We sloten de dag af met een ritje door de jungle, dit is gezond voor de “nagels” van de olifant ze worden hierdoor geslepen en gezond gehouden.

Conclusie

Patara bied een goede hands-on ervaring aan, het rijden achter de nek van je olifant is niet schadelijk voor de olifant. De grootste reden waarom ENP (een ander erg bekende olifanten farm) geen ritjes aanbied is, omdat ze heel erg letten op de veiligheid van de mens. Patara bied ook een zeer veilig progamma aan, maar je zal altijd te maken hebben met een dier (net zoals bijvoorbeeld een hond) waar een ongelukje altijd plaats kan vinden.

Al met al een ervaring om nooit meer te vergeten, ik heb zo veel geleerd en zo veel mooie herinneringen erdoor gecreëerd dat ik iedereen kan aanraden om dit minstens een keer te hebben gedaan.
olifantje blij

 

Leave a Reply